Johdanto - valokuvanäyttely Haaparannalla

Valon kuvia -etusivu | Johdanto

Johdanto - valokuvanäyttely Haaparannalla

Ensimmäinen yksityisnäyttelyni "Johdanto" oli esillä Haaparannan kirjaston näyttelytilassa 6.12.2007-5.1.2008. Näyttely koostui kuudesta kuvasarjasta, joista alla on siis nähtävissä verkkoversio. Dokumentaarisesta kuvausperinteestä nousevat sarjat esittelivät pysähtyneitä muotokuvia, tuokiokuvia tapahtumista ja soittoonsa keskittyneitä jazzmuusikoita. Kontrastina mukana oli vielä sarja hiljaista minimalismia. Nimensä mukaisesti "Johdanto" lupaa jatkoa ja vihjaa, että näyttelyn teemoista kasvaa myöhemmin omia kokonaisuuksiaan.

Jukka Piiroinen, Tornio

Johdanto - näyttely

Kuvasarjojen esittelyt

Nazervan - kylä Armeniassa

Kuvat ovat peräisin valokuvaustyöpajasta, joka järjestettiin Armeniassa toukokuussa 2006. Työpajan aiheena oli ihmiskontakti ja valokuvaaminen ilman yhteistä kieltä. Asuimme pienessä Nazervanin kylässä lähellä maan pääkaupunkia Jerevania. Ulkomaalaiset vieraat otettiin ystävällisesti vastaan ja kuvaaminen oli useimmiten helppoa. Sarjassani on kahdenlaisia kuvia; toisaalta hiljaisia, suoria ihmisen arvokkuudesta kertovia muotokuvia ja toisaalta dynaamisempia tilannekuvia. Olen julkaissut sarjan kuvat jo osana aikaisempaa verkkonäyttelyäni Nazervan - kylä Armeniassa.

Basistit

Jazz on minulle tärkeää musiikkia ja on luonnollista, että olen kuvannut paljon soittoonsa keskittyneitä jazzmuusikoita. Jazzin kuvaamisessa on haasteensa. Valoa esiintymispaikoissa on tavallisesti vähän, enkä halua häiritä salamavalolla sen enempää muusikoita kuin yleisöäkään. Lavat ovat monesti visuaalisesti levottomia; ainakin mikrofoninjalat ovat yleensä väärässä paikassa. Koetan kuvatessani muistaa, että yleisö on tullut paikalle musiikin takia, ei suinkaan seuraamaan lavan edessä temppuilevaa valokuvaajaa. Tässä sarjassa on mukana kuvia vain basisteista; kontrabasson kaunis muoto houkuttelee aina suuntaamaan kameran basistin suuntaan. Kuvat ovat eri jazztapahtumista parin viime vuoden ajalta. Osa kuvista on jo aikaisemmin julkaistu Valon kuvia - Jazz -osastolla.

Johdanto - näyttely

Pasi

Pasi Jylli järjestää Kristiinankaupungissa kesäisin suosittuja huutokauppoja. Myytävänä on kaikenlaista tavaraa, antiikista romuihin. Vaikka ei olisi kiinnostunut huutamaan mitään, Pasin huutokauppaan kannattaa mennä, sillä Pasilla on aina värikäs show. Tässä kuvasarjassa olen lähestynyt aihetta lehtikuvaajan näkökulmasta. Kuvasarja on kesältä 2006. Osa kuvista on aikaisemmin julkaistu Valon kuvia-sivulla sarjassa Huutokauppa.

Johdanto - näyttely

Juhannustanssit

Aurinko paistoi mereltä suoraan vanhan suolaamon sisälle, jossa menossa olivat juhannustanssit. Kuvasarjassa pyrin tavoittamaan tanssien tunnelmaa. Kuvasin koko ajan vastavaloon, käytin melko pitkiä valotusaikoja, enkä pelännyt liike-epäterävyyttä. Nämä juhannustanssit tanssittiin kesällä 2007 Siipyyn Kiilissä.

Kesämarkkinat

Kristiinankaupungin kesämarkkinat ovat paikkakunnalla suuri tapahtuma. Pikkukaupungin väkimäärä moninkertaistuu yhden kesäisen viikonlopun aikana. Seurasin eräiden pitkään alalla olleiden markkinamyyjien työskentelyä kesän 2007 markkinoilla. Kuvasarja koostuu näiden veteraanien muotokuvista, joiden lomassa on myös yleisempiä näkymiä ja tunnelmia tapahtumasta.

Valoa

Valoa -sarjan kaltaiset maisemat ja yksityiskohdat ovat olleet kuvauskohteita kuvaamiseni alusta alkaen. Ihmisten kuvaamiseen olen rohkaistunut vasta paljon myöhemmin. Hiljaisuus ja tapahtumattomuus valokuvissa kiehtovat minua edelleen. Olen kiinnostunut kuvista, joissa ei näennäisesti tapahdu mitään ja joiden sisältö on minimaalinen.

Katso näyttelyn kuvat

Siirry katsomaan näyttelyn kuvia kuvagalleriassa: Johdanto.

Lehtijuttuja

Pohjolan Sanomien Hannele Kenttä kirjoitti näyttelystä esittelyn 7.12.2007 otsikolla Johdanto antaa lupauksen tulevasta. Juttu on jpg-tiedosto, joka avautuu omaan ikkunaansa.

Pohjolan Sanomien Marja-Leena Hyvärinen kirjoitti näyttelystä arvion 16.12.2007 otsikolla Sointeja ja rytmejä. Arvio on jpg-tiedosto, joka avautuu omaan ikkunaansa.

Lounais-Lappi esitteli näyttelyn 20.12.2007 otsikolla Hetki musiikin mukana. Suvi-Kukka Ahosen juttu on jpg-tiedosto, joka avautuu omaan ikkunaansa.

Kiitos tuesta

- Haaparannan kulttuuritoimisto
- Tornion kulttuuritoimisto
- kaikki, jotka muistitte minua syntymäpäivänäni

Info

Taustatietoa Valon kuvia - Info-sivulla >>

Palaute

Otan mieluusti vastaan palautetta näyttelystäni. Sitä voi lähettää sähköpostilla: jukka1piiroinen(a)gmail.com.